Senaste nytt

SCUM på turteatern, den riktiga skandalen har inte debatterats ännu.

Jag tillhör dem som ogillar tanken på teatrar som sätter upp pjäser baserade på sådant massmördares, nazisters eller Ordförande Mao skrivit; eller sådant som kvinnor som vill sticka knivar i män, skrivit. Därför ogillar jag Turteaterns uppsättning av SCUM-manifestet. Scum-manifestet skrevs av Valerie Solanas. SCUM uttyds ”Society for cutting up men”, och i manifestet hävdas att mannen är en biologisk olycka som snarast bör utplånas och att manlighet är en bristsjukdom.  Jag kommer inte att titta på uppsättningen.

En tanke jag har,  rent spontant, är vad som hänt om en teater satt upp en föreställning med skådespelare som sagt att judar bör utplånas och att det är en bristsjukdom att vara jude?! Det hade inte setts med blida ögon. Hade skolbarn fått se det då? Knappast!

Men det är inte det jag ska prata om utan om debatten om skolbarn ska ha rätt att se på föreställningen och om hur skolor censurerar ena sidan av debatten.

Per StrömGenusnytt, Peter Billing och en del andra gör en stor sak av hur hemskt det är att barn får se föreställningarna, medan andra försvarar pjäsen och tycker det är bra för folk att höra att manlighet är en bristsjukdom.

Jag är liberal. Därför försvarar jag deras rätt att sätta upp pjäsen. Och jag försvarar också rätten för skolor att gå och se på uppsättningen. Jag tillhör dem som ser att det finns konstiga idéer om kön och makt kvar i samhället, så jag är ingen vän av Per Ströms generaliseringar om feminismen och förminskande av problem som finns heller, men även Per Ström ska ha rätt att höras!

Den stora skandalen för mig, är inte att gymnasieungdomar får se Turteaterns uppsättning, utan att de bara får ena sidan av debatten.

Jag kan slå vad om att skolorna inte bjudit in varken Per Ström eller Peter Billing. Har någon skola bjudit in dem för övrigt alls, de sista åren? Det skulle jag gärna vilja veta. Jag är ganska övertygad om att det skulle ses som mer kontroversiellt om skolorna i Kärrtorp bjöd in Per Ström, än nu när de ser på SCUM-manifestet på teater.

Ska gymnasieskolor ha rätt att bjuda in folk av sånt som anses vara ”extrema” åsikter. Ska en skola ha en given rätt att bjuda in Lars Vilks. Ingen har gjort det sen 2007, av rädsla. Ska man ha rätt att se på Scum? Ska skolorna kunna bjuda in per Ström? Ska man kunna bjuda in Livets Ord och Jehovas vittnen? Ska man kunna bjuda in Åke Green och folk från Vaken.se.

Jag säger ja.

Det jag saknade under min skoltid var något som visade hur olika idéer kunde betraktas från olika vinklar, även extrema. Jag tror att sådant kan få elever att tänka till och tänka självständigt.

Den stora skandalen för mig som liberal är inte att elever från en skola får se på en pjäs som denna, utan att inte den andra sidan av debatten bjuds in! Jag tror på yttrandefrihet och tror det är jättebra om elever får ta del av åsikter som anses ”extrema”, om de får jämföra olika synsätt på världen.

Jag tillhör dem som är övertygad om att det andra världskriget hade kunnat undvikas om fler hade läst vad Adolf Hitler, och Josef Stalin, egentligen sa, och stod för. Jag anser för övrigt att man borde läsa både delar av Mein Kampf och Stalins skrifter på historielektionerna idag. Under förutsättning att lärarna då har kompetens och mod (!) att visa den andra sidans argument också, tex genom att låta barnen läsa Torgny Segerstedt och artiklar från folk som tidigt varnade för både kommunism och nazism.

Att tänka fritt är större än att tänka rätt. Visst vill vi ha medborgare som VET varför nazism är fel, inte bara elever som anser det för att de fick lära sig det i skolan och för att ”alla anser det”.

Därför är det rätt att åka ner och se på SCUM med barnen. Men jag undrar: när bjuder skolorna in motståndarna till SCUM varianten av feminism, och även när bjuder de in den andra extremen, Per Ström?

%d bloggare gillar detta: