Senaste nytt

Michigan förbjuder mobbning – utom den religiöst motiverade

USA Delstaten Michigan förbjuder all mobbning – såvida den inte sker på religiösa eller moraliska grunder.

I Sverige har vi sedan länge krav på alla skolor att ha antimobbingplaner. Deras effektivitet kan förstås debatteras och ofta används de som en ursäkt för att inte jobba mer aktivt med frågorna.

På andra håll i världen är det inte lika självklart och många har tryckt på för att Michigans senat skulle anta en lag som kräver motsvarande planer och program i delstatens skolor. När lagen väl antogs blev dock många besvikna och demokraterna har öppet tagit avstånd från den. Anledningen? En klausul i lagen som anses tillåta mobbning på vissa grunder.

(8) This section does not abridge the rights under the first amendment of the Constitution of the United States or under article I of the State Constitution of 1963 of a school employee, school volunteer, pupil, or a pupil’s parent or guardian. This section does not prohibit a statement of a sincerely held religious belief or moral conviction of a school employee, school volunteer, pupil, or a pupil’s parent or guardian.

Senate Bill 137, page 5, line 25 ff.

Som vanligt anses de skador mobbning och trakasserier orsakar inte vara tillräcklig anledning att ifrågasätta religion och moral. Eftersom moral kan vara väldigt individuell, likaså religiös tro, ger denna passage i lagen frikort för i princip alla former av verbal mobbning som kan hävdas bero på att någon annan inte lever enligt den egna moralkoden eller religionen. Det torde vara uppenbart att de som riskerar att råka mest illa ut på grund av detta är HBT-ungdomar.

Mobbare överallt i Michigan kan med andra ord andas ut. Senaten kanske tror att de har gjort något bra, men i själva verket har de helt enkelt gjort klart hur en mobbare ska göra för att komma undan utan repressalier. Lärdomen är att ha en moral eller religion att skylla på. Men varför inte? Sådana ursäkter brukar ju funka bra för att starta krig, oavsett vad det verkliga motivet är, så varför inte lära ut det det redan i skolåldern…

Initiativtagare till Frihetssmedjan och tidigare chefredaktör 2011-2016.
Lila och grön nyliberal som brinner för mänskliga rättigheter.

per@frihetssmedjan.se

%d bloggare gillar detta: