Senaste nytt

JobbGarant utmanar fackens förhandlingsmonopol

LO-borgen, ca 1920 Snart konkurrensutsatt?

ARBETSMARKNAD Kan företag ersätta fackföreningar i relationen mellan arbetssäljare och arbetsköpare? Nystartade JobbGarant tror att det är möjligt.

LO-borgen, ca 1920

Snart konkurrensutsatt?

Den svenska modellen för arbetsmarknaden har konstruerats under lång tid och under ledning av socialdemokratiska enpartiregeringar. Det är därför inte konstigt att modellen bygger på kollektivavtal och starka fackförbund. Alla andra lösningar ses i bästa fall som anomalier och ofta motarbetas de aktivt.

Nu utmanas modellen på ett nytt sätt. Företaget JobbGarant lanserade sina tjänster i förra veckan. Deras affärsidé: att erbjuda arbetssäljare samma typ av tjänster som fackförbunden, men utan några kopplingar till politiska partier och med fokus på individen istället för kollektivet.

Karl Wallin och Johnny Swensson, personerna bakom JobbGarant, har båda en bakgrund i försäkringsbranschen och har mellan sig över 20 års branscherfarenhet. En tjänst de erbjuder är också inkomstförsäkring som kompletterar a-kassan, en tjänst som många men inte alla fackförbund erbjuder. Övriga tjänster är rättshjälp vid arbetsrättsliga tvister, snabb hjälp till nytt arbete vid arbetslöshet samt karriärassistans.

Grundpriserna för de olika medlemspaketen varierar mellan 99 kronor per månad upp till 149 kronor per månad. Som jämförelse kan nämnas IF Metall, som har en avgift på i genomsnitt 1,7% av lönen och som lägst 222 kronor per månad, plus arbetslöshetsavgift på minst 75 kronor.

Hela verksamheten känns typiskt nog fokuserad på att hjälpa individen, väldigt likt en försäkring, snarare än att jobba för kollektiva lösningar så som traditionella fackförbund ofta gör. Idén till företaget kom också från att ha sett fackföreningsrörelsens problem att locka nya medlemmar och intervjuer med personer i olika yrkesroller har legat till grund för tjänsteutbudet.

Det mest tilltalande är egentligen filosofin att arbetsmarknaden mår bättre av mer förhandlingar istället för konflikter och konfrontationer. JobbGarant kan aldrig ta till strejkvapnet eller på annat sätt driva konflikter. Deras styrka är istället juridiken och förhandlingsviljan. Det individuella perspektivet gör att de har möjlighet att angripa problem ur ett helt annat perspektiv än många av de traditionella fackförbunden.

Den svenska modellen må vara byggd för starka fackföreningar med en tydlig motpart i näringslivet, men den enda lagstiftning som faktiskt är svår att kombinera med den nya affärsidén är medbestämmandelagen (MBL). Lagen stipulerar att bara arbetstagarorganisationer har rätt att förhandla med en arbetsgivare och en enskild anställd har således aldrig någon rätt till inflytande.

Det är fullt möjligt att JobbGarant kan lyckas att bryta det monopol fackföreningarna har när det kommer till förhandlingar med arbetsköparna. Det kommer i så fall också på sikt tvinga fram vissa förändringar i lagstiftningen. En annan möjlighet är att fackförbunden, hotade av en uppstickare som tänker nytt, förändrar sitt arbetssätt för att förbättra för de individer som betalar för deras tjänster. Det är sannolikt lättare i förbund inom SACO och kanske också TCO än bland de som ingår i LO.

Frihetssmedjan önskar JobbGarant lycka till och ser fram emot att se responsen i medier, politik och på arbetsmarknaden.

Initiativtagare till Frihetssmedjan och tidigare chefredaktör 2011-2016.
Lila och grön nyliberal som brinner för mänskliga rättigheter.

per@frihetssmedjan.se

%d bloggare gillar detta: