Senaste nytt

Frihet…

Inspiration behöver vi alla då och då. Denna bild av protesterna i Egypten är fin. Att stå upp mot makten och även vara beredd att riskera sitt liv… (Tack Beelzebjörn och zealotzebra för tipset!)

Denna poster påminner mig om en annan historisk bild, från Himmelska Fridens Torg 1989. Den ensamma människan mot stridsvagnarna…

Eller varför inte någon av de tusentals fantastiska bilder på murens fall 1989, som också cirkulerar på nätet!?

Det ligger något i vad Abraham Lincoln sa på 1860-talet: människan kan inte vara till hälften slav och till hälften fri.

När man tittar på Occupy Rörelsen i USA och västvärlden är frågan om bilderna från deras protester kommer att bli lika episka om 20 år? Om de riktar huvuddelen av protesterna mot politikerna istället för storföretagen så kanske…

 • Ang Occupy tycker jag att en av de starkaste gesterna de gett politikerna är att INTE rikta sig till någon av dem. Det vanligaste svaret jag fått på varför är ”varför ska vi rikta oss till politiker med en kravlista de kommer slänga så fort vi gått hem?”

  Att Occupy så tydligt visar att betraktar politikerna som meningslösa att vända sig till, och går på ”husse” direkt, säger en del om hur utbrett nollförtroendet för de två partiernas företrädare är – tydligare än något plakat, faktiskt.

  Trevliga bilder, förresten 😉

  • Där delar inte jag din åsikt. Problemet är att förändringen måste ske i Washington.

   Kuriosa. Det var liknande debatter i Vietnamkrigets dagar och i medborgarrättsrörelsens dagar. En del ville gå mot ”storfinansen” och kapitalismen. King svarade dem ungefär.: ”men det spelar väl ingen roll om politikerna inte ser att de har makt, det är vår uppgift att få dem att upptäcka att de HAR det.”

 • Är du säker?

  Jag sa ‘stark gest’, och inte ‘effektiv’, nämligen. Gesten och dess betydelse är solklar om man tänker lite. Jag har ingen aning om vad utfallet blir, men jag förstår misstron fullkomligt, och kan se tänket bakom. Idén med att ockupera snarare än att demonstrera är helt logisk även den.

  Vi får se var det leder.

  Jag tror att det här måste gå in i en fas 2 där rörelsen hittar en smart fortsättning om de ska hålla trycket uppe. Den politiska delen är oundviklig då. Frågan blir hur de ska hålla sig partilösa, särskilt som republikanerna och Teparty-rörelsen gjort sig till svurna fiender med Occupy från dag ett.

  Allt för att hålla lönsamma gamla konflikter vid status quo.

 • Att ockupera är en bra tanke. Men hade helst sett att man ockuperade Washington…

  Men annars är det intressanta absolut vad som sker nu i fas 2.

%d bloggare gillar detta: