Senaste nytt

Förenkla byggreglerna – men inte de krångligaste

Boverkets logotyp

BOSTADSPOLITIK Förenkla byggreglerna, ropar bostadsminister Attefall – och ger i samma andetag bostadsbyråkratins främsta företrädare uppdraget att utreda hur.

Boverkets logotypDet byggs för lite bostäder i Sverige, speciellt i storstadsområdena. En av de huvudsakliga anledningarna är att det är för krångligt, långsamt och dyrt att bygga bostäder. Detta beror till stor del på ett omfattande regelverk som inte bara skapar byråkrati, utan också detaljreglerar hur en bostad ska byggas. Detta har bland annat fått som effekt att studentlägenheterna i den ombyggda skatteskrapan består till en tredjedel av överdimensionerade badrum. I nybyggnationer finns det inget val när det kommer till standard, utom hög eller superhög. Detta är till stor del ett arv av socialdemokraternas sociala ingenjörskonst.

När bostadsminister Stefan Attefall (KD) skriver att han vill förenkla reglerna, är det många som blir glada. Tyvärr blir de flesta besvikna efter de inledande flosklerna i debattartikeln. Ingenstans vill Attefall ens utreda några av de regler som sätter flest käppar i hjulen för bostadsbyggandet. Det som ska förenklas är planprocessen, en process som är nedlusad av onödig byråkrati och alla möjligheter att försena ett byggprojekt. De som får i uppgift att se över dessa regler är Boverket, vars huvudsakliga uppgift annars är att hitta på nya detaljregleringar och lägga till dessa i sina byggregler, vilka för närvarande omfattar 158 sidor.

Dessa regler måste bli färre, enklare och möjliggöra olika standarder. Om inte, får vi studentlägenheter som ingen student har råd att bo i utan saftiga statliga subventioner. Det kan inte vara målet för en alliansregering.

Initiativtagare till Frihetssmedjan och tidigare chefredaktör 2011-2016.
Lila och grön nyliberal som brinner för mänskliga rättigheter.

per@frihetssmedjan.se

%d bloggare gillar detta: