Senaste nytt

Fd president i Botswana: ”legalisera homosexualitet och sexarbete”

Den f.d. president i Botswana, Festus Mogae, vill att landet ska avkriminalisera homosexualitet och prostitution för att kunna bekämpa AIDS och HIV effektivare, men också för att föra landet ”närmare västerländerna”.

Jag förstår inte homosexualitet. Jag är heterosexuell”, sa han till media. ”Jag tittar efter kvinnor, jag tittar inte på andra män. Men det finns män som tittar på andra män. Dessa är också medborgare”.

Mogae vill att man ska kunna dela ut kondomer i fängelser, eftersom landets fängelser blivit en av de stora smitthärdarna för hiv/aids, och han vill legalisera sexarbete. ”För att kunna skydda sexarbetarna och deras klienter, behöver man hjälpa dem att skydda sig. Jag tror inte man hjälper dem genom att arrestera dem”, sa han till media.

Dessutom la han till att landet behövde fokusera på att bekämpa andra brott än att jaga sexförsäljare och sexköpare och homosexuella: ”poliser har bättre saker att sysla med”, sa han.

Landets kristna kyrkor har redan deklarerat att de motsätter sig förslagen.  ”Sex är menat för folk som gift sig, och syftar till att framavla barn, enligt de kristna värderingarna”, sa den katolska talespersonen fader William Horlu. ”Det är tabu att ha sex för pengar och jag hoppas Botswana, som är ett kristet land, inte tillåter att denna handel avkriminaliseras”.

1/6 av landets befolkning är HIV-positiva.

%d bloggare gillar detta: