Senaste nytt

De svenska smutsiga affärerna med Iran

Vi läser i DN att Ericsson levererat övervakningsutrustning till Iran. Ja, ja, det är gammal god, svensk tradition. Minns ni de 65 motortorpedbåtarna som Boghammar med lite hjälp från Olof Palme sålde till Iran 1984 och som sen regeringarna Carlsson och Bildt hjälpte till att reparera och uppgradera utrustningen på? Eller lastbilarna och krutet till Iran under Palmes tid. 

Hanif Bali (Riksdagsman för M) har skrivit ett bra pressmeddelande idag om Ericssons affärer som vi publicerar här.

PRESSMEDDELANDE
31 oktober 2011
Riksdagsledamot Hanif Bali (M)

Bloombergs uppgifter om att Ericsson och Creativity Software har sålt teknologi till Iran som används för övervakning är mycket allvarliga. Hanif Bali som flydde från Iran då hans morbror avrättades på grund av dess politiska engagemang, tar personligen väldigt illa vid sig.

– Ericsson uppger att man kommer att fortsätta underhålla de sålda systemen. Det är ett svek mot de demokratiska krafterna i Iran, säger Hanif Bali, moderat riksdagsledamot.

– Att Ericsson bygger teknik för kommunikation i diktaturer är i grunden en bra sak, det leder till att oppositionella lättare kan kommunicera med varandra och omvärlden. Men när man säljer teknik som leder till dödandet av oskyldiga så är man direkt delaktig, fortsätter Hanif Bali.

– Att ett svenskt bolag som Ericsson, från den fristad jag har sökt mig till, väljer att ge bödlar verktyg för att förfölja politiska motståndare är förfärligt, avslutar Hanif Bali.

Ericsson har bekräftat uppgifterna att man sålt utrustning till Iran, som flera vittnen gör gällande att tekniken har använts av säkerhetspolisen för att hitta oppositionella.

%d bloggare gillar detta: