Senaste nytt

Bomben i Paris: En fransk ”Muhammed-cartoon” affär?

En bomb förstörde inatt den franska satiriska tidskriften Charlie Hebdos kontor i Paris och dess webbsida hackades. Detta en dag efter att tidskriften presenterat det kommande numret, som döpts om till ”Sharia Hebdo” med en bild på profeten Muhammed på förstasidan.

Vi läser i Huffington Post och BBC att redaktörerna igår sa att de på skämt skulle låta profeten Muhammed vara redaktör i det kommande numret av tidskriften, för att ”fira segern för islamisterna i Tunisien”

Det kontroversiella omslag som troligen är orsaken till bombattentatet inatt.

”To fittingly celebrate the victory of the Islamist Ennahda party in Tunisia… Charlie Hebdo has asked Muhammad to be the special editor-in-chief of its next issue”, the magazine said in a statement.

”The prophet of Islam didn’t have to be asked twice and we thank him for it,” the statement said.

The cover of the next issue, which comes out on Wednesday, shows Muhammad saying ”100 lashes if you are not dying of laughter”.

It will also include an editorial piece by the Prophet entitled Halal Aperitif and a women’s supplement called Madam Sharia.

Charb told the AFP news agency: ”We don’t feel like causing further provocation. We simply feel like doing our job as usual. The only difference this week is that Muhammad is on the cover and it’s pretty rare to put him on the cover.”

Följ rapporteringen av Charlie Hebdo affären via twitter och via Google-news.

Nu får vi se hur många svenska tidningar som vågar publicera bilden! Det som kanske skrämmer mig mest är att nästan INGEN tidning som jag sett som rapporterar om sprängdådet, har publicerat bilden. Skrämmande! (Undantag är tex Rue89 och Euronews och Le Nouvelle Observateur)

På baksidan av tidningen står det att ”islam är förenligt med humor”. Tyvärr har vi redan kunnat se med Muhammedteckningarna i Danmark, och med Vilksaffären att radikala islamister saknar humor.

Min egen uppfattning är att både rondellhundar, satir om Muhammed och Kristus och vem det än må vara, och även minareter och moskéer har sin givna plats i Sverige. Som liberal vägrar jag kompromissa i denna fråga. Alla försök att stoppa det ena eller det andra måste bekämpas med näbbar och klor!

”Yttrandefriheten och tryckfriheten är det dyrbaraste vi har. Slutar vi slåss för dem, dör civilisationen”

/Torgny Segerstedt

%d bloggare gillar detta: