Senaste nytt

Astrid Lindgren om nationalismen

Astrid Lindgren var ingen vän av nationalism och patriotism. Något de som förfäktar Bullerbyidealet och vill kasta ut utlänningarna bör tänka på.

”Det var hårt och bittert att höra för den som avskyr all nationalism så innerligt som jag gör. Jag trodde du visste det.

Nationalismen...

Jag trodde du visste, att jag ogillar allt indelande av människor efter nationer och raser, all sortens diskriminering mellan vita och svarta, mellan arier och judar, mellan turkar och svenskar, mellan män och kvinnor.

Ända sedan jag var så stor att jag kunde börja tänka självständigt har jag tyckt illa om det blågula fosterländska storsvenska, allt det där om ”kommer någon våra fjäll för nära, då mulnar det i Svitiod”, det förefaller mig lika avskyvärt som Hitlers tyska nationalism. Någon patriot har jag aldrig varit. Vi är alla människor – det har varit mitt speciella patos här i livet. ”

/Astrid Lindgren 1957.


 • Vasse

  Hon va rasist i alla fall. Tyckte att vita män skulle vara negerkungar. Voj voj. Emil i Lönneberga måste genast bytas ut till Mohammed i Bergsjön. För det är ju det som är svenskt nu. Usch och fy Astrid.

 • Vasco

  ”Jag trodde du visste, att jag ogillar allt indelande av människor efter nationer och raser, all sortens diskriminering mellan vita och svarta, mellan arier och judar, mellan turkar och svenskar, mellan män och kvinnor.”

  Med andra ord hade hon ogillat mångkulturen.

 • Nej hon ogillade (ordet är sannolikt hatade) fascister .

 • Farfars_far

  ”Två ting hade vi som gjorde vår barndom till det den var – trygghet och frihet.”

  ur Mitt Småland

%d bloggare gillar detta: