Senaste nytt

Vad gjorde en psykiskt sjuk på häktet?

KRIMINALVÅRDEN SvD skriver idag om mordet på en 24-årig kriminalvårdare på häktet i Flemingsberg i Huddinge. Det framkommer att förrövaren, en omvittnat farlig person, flyttats från den rättspsykiatriska avdelningen i Huddinge i förtid. Dessutom framkommer det att häktet i Huddinge lider av underbemanning så att det bara var en person som skulle hantera denna fånge.

SvD skriver:

– I våras varnade vi för riskerna med nedskärningar och ensamarbete. Det hände ingenting. Nu har det värsta inträffat, var budskapet från personalen, berättar SvD:s källor.

Oron för att besparingskrav och neddragningar slår mot verksamheten, enligt modellen mindre av ”mjuk säkerhet”, det vill säga personal, och mer av ”hård säkerhet”, teknisk övervakning, uttrycktes också i ett brev till justitieminister Beatrice Ask under sommaren.

”Vi blir så oroade över Kriminalvårdens fokus på säkerhet och murar. Och vi förstår inte hur dessa saker får kosta hur mycket som helst, samtidigt som personalen alltid går på minsta bemanning”, skrev ett antal anställda vid häktet till justitieminister Ask.

Detta är djupt tragiskt. Men detta är också en logisk följd av ett antal års fokusering på ”hårdare tag-längre straff” där psykiskt sjuka hamnar hos Kriminalvården istället för i rättspsykiatriska kliniker. Dessutom belyser det problemet med att man sparar in på personalen och prioriterar de resurser man har elektroniska övervakningssystem istället.

Psykiskt sjuka ska vårdas på rättspsykriatiska kliniker, de ska inte sitta i vanliga fängelser!

%d bloggare gillar detta: