Senaste nytt

Skolorna i USA: poliser har rätt att gripa elever UTAN att brott begås!

Tänk dig att ditt tolvåriga barn klottrar på bänken i skolan eller inte kommer i tid på morgonen till skolan; eller att det kanske smygrökt bakom slöjdsalen eller tagit sig en öl innan skoldansen, eller att det är mobbat och därför skolkar. Tänk dig sen att polisen kan ingripa, köra fram med blåljusen på, kasta ditt barn ner på marken, sätta handbojor på det för dessa ”brott” och häkta det. Sen kan ärendet komma upp i domstol, om åklagaren driver det.

Pratade han i skolsalen? Kom han sent en morgon eller skolkade han för att han är mobbad?

Låter det hårresande? Det är verkligheten för många barn, och skolor i USA idag. Det har till och med ett namn: school-to-prison pipeline kallas det.

När jag besökte USA för första gången, 1992, blev jag chockad över att se att polisen hade ”kontor” i skolorna där, vid sidan om skolsköterskan och skolpsykologen. Ändå var skolpolisens uppgift då mest att informera. Idag är det annorlunda.

Vi läser hos ACLU, American Civil Liberties Union, att polisens roll i skolorna ökar mer och mer. Numera kallar man på polisen, och åklagare, i fall som man hittills oftast låtit rektorn eller klassläraren sköta. Mobbare grips och sätts i fängelse, men även barn som är rädda för mobbare och lämnar skolans områd, utan tillstånd, kan få ett knä i ryggen, hamnar på marken och får handbojor på sig… Båda sakerna har skett.

ACLU menar att det är ett problem att polisen numera tillkallas även vid brott mot skolans ordningsstadgar. Att polis ingriper mot sådant som inte är ett lagbrott strider nämligen mot USA:s konstitution.

ACLU har därför stämt polisen i New York. De skriver:

The lawsuit maintains that inadequately trained and poorly supervised police personnel engage in aggressive behavior toward students when no criminal activity is taking place and when there is no threat to health and safety. The police confront and arrest students over minor disciplinary infractions such as talking back, being late for class or having a cell phone in school. The lawsuit documents numerous incidents in which students engaged in non-criminal conduct were handcuffed, arrested and physically assaulted by police personnel at school.

The aggressive policing in the city’s schools contributes to the school-to-prison-pipeline, a disturbing national trend wherein students are funneled out of the public schools and into the juvenile and criminal justice systems. These children tend to be disproportionately Black and Latino, and often have learning disabilities or histories of poverty, abuse or neglect.

”If you treat children like criminals, they will fulfill those expectations,” said Catherine Y. Kim, staff attorney with the ACLU Racial Justice Program…

”When one of our clients was 11 years old, she was handcuffed and perp-walked into a police precinct for doing nothing more than doodling on a desk in erasable ink. Amazingly, no one in the police department or the school seemed to think there was anything wrong with that,” said Joshua Colangelo-Bryan, senior attorney at Dorsey & Whitney and co-counsel on the case. ”It’s a sad day when you need to resort to a lawsuit to keep an 11-year-old from being arrested for drawing on her desk, but in this case it is clear there is no alternative.”

Som vanligt är det Texas som går i spetsen för att öka polisens makt inne i skolorna.  Det är en utveckling som accelererat efter skolmassakrarna i USA, tex Columbine massakern. Tanken är att nolltolerans inne i skolorna ska minska kriminaliteten utanför skolorna också.

Utvecklingen betyder inte bara att polis numera patrullerar skolorna, utan att ungdomar misstänkliggörs i allmänhet. Ser polisen ungdomar gå omkring på dagtid så händer det ganska ofta att de griper dem. Frigående ungdomar på dagtid måste ju tyda på skolk

Det håller på att bli en debatt i USA om detta, tack och lov…

Hur lämpligt är det att 10-åringar som bråkat i skolan, eller klottrat på skolbänken hamnar i polisens kriminalregister och ställs inför rätta? Och hur lämpligt är det att polis får ingripa mot ungdomar som inte ens bryter mot lagen?

%d bloggare gillar detta: