Senaste nytt

Tunnelbaneväktare brottar ner 12-åring

VÄKTARVÅLD 12-åring nerbrottad vid slussen av väktare läser vi i DN12 åringar behandlar väl man inte så härEn översyn av regleringarna för väktare vore behövlig!

 • jkrx

  Gör man våldsamt motstånd mot väktarna så ska man ha jävligt klart för sig att det blir konsekvenser. 12 år eller inte, ge fan i att bråka och tjuvåka.

  • Josef

   Sök hjälp, din fascist !

   • Eddie

    @Josef: Ehh.. Skulle du själv tåla att en ouppfostrad snoris på 12 bast står och sparkar dig på benet när du jobbar? Det enda som har hänt är att ungen blir omkullvräkt och lagd på marken så att han inte kan fortsätta med otyg. Du belönar väl säkert dina barn när de kallar sin mor eller äldre ute på stan för hora också, din afa-anhängare!

    • NN

     Tål man inte en så liten sak så ska man inte jobba som ordningsvakt. Tyvärr tillhör det den sunkiga våldskulturen i det yrket.

 • JimmyD

  Det är inte fråga om väktare, det är ordningssvakter och då är det helt andra befogenheter och lagrum som är aktuella. Gör man motstånd vid ett ingripande av OV är det våldsamt motstånd. OV som har gjort ett omhändertagande/gripande måste fullfölja detta intill dess överlämning kan ske till polisman. Polismannen prövar sedan om omhändertagandet/gripandet skall kvarstå eller ej. Att den omhändertagne är under straffmyndighetsålder spelar ingen roll då OV dels inte har möjlighet at fastställa detta och dels för att även den som inte är straffmyndig får omhändertas/gripas.

  Det är skrämmande att allmänheten inte har bättre förståelse för detta och förfasas över denna händelse utifrån perspektivet att vakten skulle göra fel. Ungen i fråga ska vara jävligt glad att han eller hans kamrater inte förolyckats när dom åkt mellan vagnarna vilket var vad som föranledde det aktuella ingripandet.

  • Kan inte annat än att hålla med.

  • Tobbe

   Tack JimmyD, skönt att det fortfarande finns lite hopp där ute.

  • Matte

   Man ser på filmen att pojken sparkar inte en gång, utan TVÅ gånger och är aggressiv. Med detta ingripande räddades han inte bara från att bli köttfärs under ett tåg utan dessutom från att skada sig själv genom att flänga runt.
   Hade han varit straffmyndig är det uppenbart vål mot tjänsteman han ägnar sig åt.

 • Kalle Kalaskula

  Oavsett om snorungen är 15 eller 12 år så hade en rejäl örfil varit på sin plats när han står och skriker ”jag ska mörda dig din jävla hora”. Fy fan för dagens ungjävlar.

 • Oavsett om man vet om föreliggande orsaker, eller eventuellt motstånd innan filmandet börjar, så är det för det första inte en ‘väktare’ utan en Ordningsvakt. En Ordningsvakt har vissa polisiära befogenheter (och ansvar). Vissa hade sett annorlunda på det om det var poliser.

  Oavsett:
  ”En ordningsvakt får använda våld i den mån andra medel är otillräckliga och det med hänsyn till omständigheterna är försvarligt, för att genomföra en tjänsteåtgärd, om:
  (10 § Polislagen, SFS 1984:387) 2. någon som skall häktas, anhållas eller annars med laga stöd berövas friheten försöker undkomma eller ordningsvakten annars möts av motstånd vid verkställandet av ett sådant frihetsberövande, ”

  Nu anser jag inte att de ‘utövar våld’, personligen. Pojken hoppar och till synes sparkar mot ordningsvakten och hade dessutom säkert flytt om han fick möjlighet. Anser du att ordningsvakten ska stå och ta emot?
  Ordningsvakten gör en nedläggning på pojken och drar fram sin batong som han fäller ut. Inga slag utdelas, knät sätts på rumpan på pojken för att inte skada honom och ingen annan fasthållning sker.

  Förutom detta så mordhotar faktiskt pojken ordningsvakterna, och vad man än må anse om pojkens ålder så förekommer det så unga pojkar som brukar grovt våld.

  Skälet till att batong dras och slås med i luften är dessutom för att pojkens kamrater närmar sig, och hur många de är till antalet kan vi inte se på videon – men de är helt klart fler än två.

  Hur hade du velat att en ordningsvakt hanterade situationen? Du ger inga konstruktiva förslag. Ska man låta lagbrytare komma undan bara för att de är unga? Eller ska man sätta pojken ner och vädja till hans goda vilja att stanna? Jag är nyfiken på hur du anser situationen skulle hanteras.

  • Christian

   Hur kan du försvara de här människorna. Att de ens lyftar pojkens bakvänt fängslade armar är övervåld. En naturlig reaktion på sådan smärta är att försöka komma högre upp för att bli av med den. Varav man försöker klättra/sparka tolka det som du vill.

   En tolvårig pojke… speciellt denna pojke (titta på honom) har inte speciellt mycket styrka att sätta emot en 100 kilos ordningsvakt. Att dra vapen mot honom är bara avskyvärt i detta läge.

   Usch, sådana här människor hör hemma i fängelset. jag vill absolut inte att de skall hamna i arbeten där de kan komma att bruka våld. Det är inget ”allvarligt” brott i lagens mening men rent mänskligt är det under all kritik.

   Hoppas SL tar till sig kritiken och åtminstone avskedar personen ifråga. Sen bör man ta ett allvarligt snack med de övriga vakterna som inte reagerar på vad som sker.

   Visst man kan försvara nazister och våldtäktsmän också men man måste erkänna att de begått en del fel, eller hur?

   • För det första så lyfter de endast för att han faktiskt gör motstånd. Hade han respekterat dem från början så hade de aldrig ens behövt lyfta.

    För det andra så drar de inte vapen mot honom, vilket du hade sett om du faktiskt tittat på videon ordentligt – de drar batong när de andra ungdomarna går emot dem och ropar ”undan” och brukar dessutom inte batongerna utan endast håller dem.

    Jag är nyfiken på hur du anser att ordningsvakterna skulle bete sig i situationen. Jag är också nyfiken på hur du kan jämföra dem med nazister eller våldtäktsmän.
    Det finns dessutom ingen kränkning i bemötandet och ordningsvakterna är samlade igenom videon.

    Dessutom, som jag skrev ovan, finns det stöd för detta bemötande i lagen. Det pojken gör räknas – oavsett ålder – som våldsamt motstånd och ordningsvakterna har polisiära befogenheter. Hade du sett annorlunda på det om förövaren var äldre? Hur gammal måste man vara för att bli gripen enligt dig?

    En annan sak, som jag vill framhålla, vilket jag skrev längre ner, är att nedläggning troligen är för pojkens säkerhet med. Det är inget tillsynes smärtsamt över den och pojken kan inte göra sig själv eller andra illa.

   • ovj78

    Om du tittar ordentligt på filmen så ser du att vakten just släppt på greppet då grabben får för sig att börja sparkas. Innan kunde han inte göra det, men istället för att lugna ner sig när vakten släppte efter så valde han att sparkas. Andra gången är när han ska transporteras därifrån, men då hamnar armarna som de gör därför att grabben vägrar att gå till en början. När han sedan samarbetar och sätter ner fötterna på jorden så hamnar armarna genast i en med bekväm position. Men du kanske tycker att det är ok att ungar springer runt och riskerar livet och sen hotar och sparkar på vakter. Har du funderat på hur de här trevliga killarna lär bete sig mot jämnstora, jämngamla ungdomar. Eller tror du att de är trevligare då? Det här är ungdomar som lite längre fram i livet (om inte redan) kommer att misshandla och råna andra människor. Men vakterna skulle så klart ha berömt killen för att han åkt mellan tågvagnarna och låtit honom fortsätta. Suck…

    • NN

     Nej, det är inte OK, men de ska inte heller bli misshandlade av vakter för det. Och du, låt bli att spekulera om hur grabbarna är, eller kommer att bli i framtiden för att rättfärdiga en poäng. Det vet vi ingenting om.

 • Fredde

  Jag tycker att väktarna tog det lugnt. När videon startar så sitter han redan i handfängsel, och som han uppför sig finns det nog skäl för det. Han och de övriga gossarna uppför sig synnerligen dumt; det är tråkigt att se så ouppfostrade ungdomar.

  Att vissa väktare beter sig illa är jag övertygad om, detta var dock ett dåligt försök till exempel på det.

  • NN

   Det finns inga skäl alls för en väktare att plåga folk, allra aminst småbarn, på sättet han gör när han bryter upp lillkillens armar sådär. Hade det funnits det så hade det uttryckligen stått så i hans arbetsbeskrivning.

 • Mattias

  Det enda den vakten ska ha är väl en applåd. Att skriva att ingripandet är brutalt är bara larvigt. Pojkar i den åldern brukar mer våld mot varandra när de leker (det gjorde jag och mina kompisar iaf) än vakten gör när han ingriper.

  • NN

   Brukade ni plåga varandra i toprtyställningar fastän lekkamraterna skrek av smärta som vakten gör med den bojade grabben innan han drar ned honom på marken? Mycket märkligt, men det förklarar väl din syn på saken. Antar jag.

 • Stephen

  Kanske bäst att låta ”15-åringarna” åka mellan vagnarna, så löses även denna problematik av sig själv. Svensk modell, liksom.

  • NN

   Ja, det växer dom ifrån, liksom dom flesta smågrabbar 🙂 Jag ser ingen anledning att fostra dom till myndighetshat för det där lilla 🙂 Så härligt med den låga kriminalitet vi har, Sverige är fint på många sätt.

 • Osama bin Kebab

  Vart är samhället på väg?
  Svenska ungdomar som bryter på Rinkebysvenska och kör med icke-svenskt uppförande.
  Sånt förekom inte för några år sen. Nu är det vakter och poliser i tunnelbanan kvällstid.
  Men det är klart, politiker åker ju aldrig tunnelbana nattetid. Så vem bryr sig?

  Ungjävlarna förjänade stryk. Väktarna gjorde inget fel.

  Hur ser framtiden ut?
  Om 10 år har säkert snorungarna bomber och vapen.
  Du kommer bli kontrollerad av antiterrorpolis på bussen.

  Mama mia…Sverige är ett sjunkande skepp.

  • NN

   ”Ordningsvakter” som misshandlar folk till höger och vänster.. Men det är klart, politiker åker ju aldrig tunnelbana nattetid. Så vem bryr sig?

   Hur ser framtiden ut?
   Om 10 år har säkert väktarna bomber och vapen.
   Du kommer bli kontrollerad av terrorpolis på bussen.

 • johann

  Wie klein ist das Gehirn der dicken, kräftigen Wächter?
  Johann

 • olof

  Ge dem pris för fan. Ungjävlarna kan gott och väl hålla sig utanför tunnelbanan om dem inte kan sköta sig.

 • Marre

  Sköna 12-åringar: åker mellan vagnarna, röker, mordhotar och slåss med ordningsvakter…

  Tror föräldrarna borde vara f ö glada att någon stoppar deras barn från att ta livet av sig.

 • kalle

  Otroligt skönt att den ouppfostrade snorvalpen får hårda tag. Hans föräldrar borde skämmas för hans beteende! Bebisen beter sig illa och borde agas.

 • Tyckte vakterna tog det väldigt lugnt, det grabben gapade om är inte ok.
  Borde sättas dit för hot mot tjänsteman iom att han skall DÖDA osv.
  Helt rätt handlat.

  • NN

   Ja, och barn ska definitivt straffas ifall dom riktar en realistisk leksakspistol emot en annan person. Kom igen, vem skulle vara rädd för sitt liv av att en tolvårig busunge hotar en? Seriöst.

   • Har du missat världen de senaste åren? Barn i den åldern kan lätt bära kniv, misshandla och utföra annan grov brottslighet – det är absolut inte ovanligt.

 • Glenn O

  Jo det är precis så man måste behandla dom. Ska vakten låta ungen stå o sprattla skrika och sparka på honom och riskera att de andra okända antalet ungdomarna hoppar på honom? Bättre att visa vem som bestämmer. Killen blev inte fysiskt skadad (psykiskt verkar han redan vara väck för jag hade iaf själv inte betett mig så som 12-åring). Hade han blivit skadad hade den varit en annan sak. Dags och göra rent glasögonen Torbjörn.

  • NN

   Nej, han ska låta bli att plåga grabben igenom att bryta upp hans armar i en tortyrposition så att han inte har anledning att skrika och sprattla? Jag blir förvånad iall grabben inte fick någon skada av den behandlingen.

 • Klara

  Det måste väl för faan finnas ett mellanting mellan att bryta ner någon på marken och ”belöna sina barn för att de kallar sin mamma/äldre för hora?” Är det så ni behandlar era barn så blir jag mörkrädd. Det är naturligtvis inte rätt att pojken hotar och sparkas men det är samtidigt konstigt att en man av den kalibern behöver bryta ner nån som väger, låt säga 50 kg. Man behöver varken vara all lovey dovey eller så hårdhänt. Dessutom ser ju sl själva det här som ett obehagligt ingripande. Jag säger inte alla eller ens många är såhär men jag själv har sett en hel del väktare och ordningsvakter som överskrider sina befogenheter, de är inte bara snälla, hjälpsamma människor som ska daltas med för att de råkar ha uniform.

  • Visst finns det väktare och ordningsvakter som överskrider sina befogenheter. Men jag kan på intet vis se hur dessa har gjort det. Och åter, ska ordningsvakten bara stå och ta sparkarna? Nedläggningen har ett, enligt mig, fullgott skäl – och inget våld (förutom att man håller fast honom med knäet – över rumpan!) förekommer.

   Visst kan det tyckas ‘konstigt’ att han med hans förmodade styrka ‘behöver’ bryta ner honom – men det är troligtvis minst risk att pojken skadar sig själv eller andra i den positionen eftersom han inte kan vrida sig och t.ex. skada handleder eller axlar, eller för den delen sparka på ordningsvakten. När man ser det från den vinkeln tycker jag inte det är ett dugg konstigt.

   • NN

    Att bryta upp pojkens bojade händer så att han skriker av smärta är inte våld? Det vakten gör där är ingen fara för axlar och handleder? Tror du på det själv?

 • Olle

  Håller helt med om att en översyn är behövlig. Ge dem rätt att låsa in de ouppfostrade ungarna samt deras föräldrar (som inte lyckats uppfostra dem) upp till tre dagar.

 • Mannenpagatan

  Var detta en helt oskyldig liten lintott som satt och slickade på sin slickepinne och så kom det fram två elaka vakter och satte handfängelse på honom?
  Eller var det så att grabbarna busade runt, uppförde sig illa och försökte det livsfarliga leken att åka på kopplet mellan vagnarna?
  Vem hade tagit ansvar om grabbarna hade dött i den leken?
  Snorungarna ska vara glada att de kom två vuxna och gjorde sitt jobb!

 • Nisse

  Märkligt att inte media nämner nånstans att dessa ungar har åkt fast tidigare under våren för samma grejer, en gång med hyttnycklar på sig när dom åkte sluthytt på gröna linjen i våras, dom har koppelåkt på pendeln ett par gånger. spårspring i tunnlarna mm mm.
  Det är inte några oskyldiga småpojkar det där.

  • Sebastian

   Det skulle inte passa in i offerrollen som media vill få in snorungarna i.

  • NN

   Ändock (relativt oskyldiga) småpojkar.

   • Hur är dem oskyldiga? De har varit skyldiga till flera brott. Hade du tyckt att en 18åring som gjorde samma saker var ‘oskyldig’ med? Du är inte konsekvent och verkar vilja särbehandla med ålder som grund.

 • David A

  Såg inget fel i det ingripandet… Måste varit en väldigt jobbig situation för vakterna.
  Det måste sättas gränser för ungdomarna, de är en del av samhället.

  Bra jobbat vakterna! Mitt fulla stöd.

  Vänligen

  • Matte

   Självklart, att media försöker blåsa upp det visar bara hur verklighetsfrånvända de är. Iofs en bra upplysning för folk.

 • Erik

  Vill också ge mitt stöd till ordningsvakterna som skötte sig lugnt och exemplariskt. Att dalta med ungdomar och låta dem bete sig hur som helst utan att det får några konsekvenser är att uppmuntra ett felaktigt beteende.

  • NN

   Det var ingen ungdom, det var ett barn. Tråkigt med folk som tror att en ordningsvakt är bättre på att hantera barn än vad socialarbetare med utbildning i området gör, för det är dom som tar över den där ungen efter polisen. Konsekvenserna ska barnets föräldrar, och eventuellt dom sociala myndiheterna stå för, inte en vakt som bemöter dom med medeltida våld.

   • Ett, eller i det här fallet flera, brott besvaras med polisiära insatser i form av polis eller ordningsvakt. Det är helt enkelt så i dagens samhälle. Om du nu tycker att barn under 15 år ska få frikort att göra vad de vill utan konsekvens så anser jag att du borde ta dig en funderare och omvärdera den åsikten.

 • Matte

  Från svt:
  ”Rosemarie hoppas nu att filmen som hon lade upp på Youtube i dagarna ska väcka folks reaktioner och få igång en debatt. Men för hennes sons del är skadan redan skedd.

  -Han har sedan misshandeln varit rädd för poliser och väktare. Så har det inte varit tidigare.”

  ”Så har det inte varit tidigare”.

  Nähä, kanske på tiden…

  • Per Pettersson

   Personligen tycker jag att det är rätt obehagligt att du menar att man ska vara _rädd_ för poliser och väktare. Ha respekt för, ja. Men att vara rädd för någon implicerar att man ska passa sig, inte bara för att göra något olagligt, utan bara göra något som stör dem. Det är högst osunt att vara rädd för samhällets tjänare som är tillsatta för att upprätthålla lag och ordning. Det bäddar för uppror eller våld mot dem, den dagen man uppbådar tillräckligt stort mod för det. Den bilden skrämmer mig.

   • NN

    Tyvärr är det så det ser ut idag. Själv har jag aldrig rädd för någon när varit ute när jag har rört mej ute i Stockholm på dygnets alla tider, förutom för vakter och väktare. När jag har blivit påhoppad och misshandlad av folk dom senaste åren har det oftast varit av ordningsvakter ute på stan.

    • NN

     Jag kanske ska tillägga att det varken har varit provocerat jobb, eller som del av deras ”officiella” yrkesutövning. Vanliga fall av oprovocerad gatumisshandel helt enkelt.

 • T-baneväktare,förresten alla slags väktare, är ett släkte för sig
  De borde inte få gå lösa

 • Pelle

  Ett klockrent ingripande enligt min mening.
  Proffsigt, väl avvägt och hela tiden behärskat.

  En stor eloge till Ordningsvakterna.

  • Matte

   Japp, skicka tårta och blommor tycker jag. Att fanskapets ömma moder dessutom gråter ut i media visar att det dåliga omdömet inte bara gäller barnuppfostran.

 • Pelle

  Mycket bra ingripande av vakterna. Typiskt att pk-idioter försöker få det till övervåld. Föräldrarna borde fan i mig bli bestraffade för dålig uppfostran och tillsyn av sin lilla ligist.

 • NN

  Nu tror jag inte ens att ordningsvakterna får gripa en som åker emellan tågvagnar, eftersom att det nog inte ens är ett brott. Eller så kan det vara så att det har blivit ett brott som straffas med böter, jag minns inte riktigt, men man får inte gripa barn under femton ifall brottet inte kan ge fängelse. Sedan så skriker glåpord åt vakten, och sparkar (knappt), men då ska man komma ihåg att han gör det medans vakten faktiskt plågar honom igenom att bryta upp hans armar medans han är bojad. Allt pga ett litet bus som att åka emellan vagnarna.

  • JimmyD

   Ordningsvakten får avvisa (säga till någon att lämna en plats) eller avlägsna (fysiskt föra personen från platsen) den som inte följer ordningsreglerna i tunnelbanan, att åka på kopplet räknas in i detta. I det här fallet skulle väktarna avvisa ungdomarna vilka då började dessa konstra och man övergick till ett avlägsnande. Aktuelle snorunge börjar då göra motstånd och har vips gjort sig skyldig till ett brott som har fängelse i straffskalan, nämligen våldsamt motstånd.

   Det är bättre om man läser på innan man uttalar sig och tror en massa saker i det offentliga rummet. Särskilt när man som du använder den vessleaktiga tekniken att försöka få sitt troende att framstå som sanning. Framledes skulle jag rekommendera dig att knipa näbb när du inte vet vad du talar om så gör du dig själv och oss andra en stor tjänst.

   • NN

    Det är fortfarande inte skäl att plåga lillgrabben igenom att bryta upp hans bojade händer som vakten gör. Självklart kommer han att försöka ta sej loss, ”göra motstånd”, när han blir plågad på det sättet.

    • NN

     Och nej, man behöver inte ta till så hårt våld som möjligt bara för att man har befogenhet att göra det. En tolvåring räcker det med att man håller i, och promenerar iväg med till deras lilla rum som vakterna har ovanför trapporna där.

  • Enligt DN kan vi läsa ”När vakterna försökt avhysa dem, gjorde de våldsamt motstånd och handgemäng uppstod.” Det är alltså inte helt klart vad som hänt innan och det kan hända att pojken faktiskt är bojad pga. att han utdelat slag eller dylikt tidigare. Eftersom detta inte framgår kan vi endast spekulera – men då det skett en polisutredning som sedermera lagts ner vågar jag anta att ordningsvakterna hade laga skäl att frihetsberöva pojken.

   Om pojken dessutom försökt hålla sig lugn och samarbetat så hade han kanske fått sitta ner. Eftersom han däremot gör motstånd så tvingas de hålla i honom. Jag vill åter igen påpeka att nedläggning med stor sannolikhet är säkrast för Alla inblandade parter.

   • NN

    Och hur försvarar du hur vakten bryter upp hans armar, och håller dom där, innan dess?

    • I första delen av filmen så håller vakterna sin arm still under pojkens arm, detta är en låsning (liknande finns inom ‘mjuka’ kampsporter som t.ex. jiu-jutsu) och det är för att pojken inte ska kunna röra sig och kasta sig runt. Som du kanske ser är pojken inte på någon fläck beredd att samarbeta och Hänger faktiskt på ordningsvaktens arm. Om du själv försöker sätta armen i det läget så inser du att det inte gör särskilt ont heller.

     Ordningsvakten förklarar till och med att det är för att pojken ”gör motstånd”. När ordningsvakten sedermera sänker armen, hänger pojken på den och börjar till slut klättra och sparka.

     Återigen efterlyser jag ett konstruktivt förslag. Jag har mycket klagan men inga förslag på hur man hanterar en pojke som gör våldsamt motstånd, inte låter sig avhysas, mordhotar och potentiellt redan tidigare gått till angrepp mot ordningsvakterna. Tänk dessutom att i situationen har den pojken 5-6 vänner som står runt omkring och vräker ut sig saker och beter sig, till synes, hotfullt.
     Det finns tolvåringar idag som bär kniv, ska ordningsvakterna chansa att ingen av dem har en sådan eller dylikt? Skulle Du vädja till pojkens goda vilja att stanna på plats efter att ha begått brott?

     Jag ser fram emot ditt svar!

    • *hör mycket klagan (såklart)

  • Matte

   Hade kanske varit bättre om ett sådant ”litet bus” kunde fortgå ostört – så tar käre Darwin hand om problemet. Och någon risk för urspårning eller kortslutning föreligger knappast med en sådan liten massa det rör sig om. Resenärerna märker det nog inte ens.

  • Esso

   Hur kan du NN kalla koppelåkning, spårspring samt inbrott i tunneltågshytter, för ”litet bus”? Det är OLAGLIGT punkt slut! Vilken planet bor du på egentligen med din skeva verklighetsuppfattning?

 • Tågförarn

  Du din fega jävel, som gömmer dig bakom signaturen NN verkar inte ha alla hästar hemma (för att uttrycka sig vänligt) när du kallar koppelåkning för ”ett litet bus”. All spårbunden trafik i Stockholm har ett jävla problem med alla snorungar som ska spela allan genom att åka på kopplen, filma eländet och lägga ut det på det förbannade youtube. Egentligen skulle man låta dem hållas, och göra ett ryck med tåget så att de ramlar ned, och sedan är man av med problemet. Och jo, ordningsvakterna är i sin fulla rätt: läs kap. 9 i järnvägslagen. SL faller undan för en skitpopulistisk opinion i detta fall. Skulle det vara så att ordningsvakterna, i något avseende, fälls för detta kan vi lika gärna säga ”varsågod, åk gärna på kopplen”.

  • NN

   Äh söappna av, unga grabbar har gjort det så länge jag kan minnas. Och vad tror du att man uppnår igenom att plåga dom små liven? Förutom att dom börjar hata, och tappar respekten för myndigheter helt? Var det här ett oskyldigt bus så kommer nästa brott att vara betydligt mera ondsint efter vakternas agerande, som jag ser det.

   Låt bli med personangrepp förresten, det är så förfärligt oklädsamt. Du som annars verkar vara en så fin person som tycker att man egentligen ska ”låta dem hållas, och göra ett ryck med tåget så att de ramlar ned” under tågen, mellanstadiebarn alltså.

   • NN

    Fin, och framför allt rättfärdig. Hoppas att dina barn mår bra 🙂

   • Så det är alltså bättre att unga får lära sig att man kan bete sig hur man vill utan konsekvenser? Vad tror du det innebär när de blir vuxna?

 • Matthias

  Vakterna sköter det ju lugnt och utan våld, jag skulle säga föredömligt. Allt våld, mest verbalt men även ett par sparkar, kommer ju från ynglingen.

  • NN

   Vad kallar du att bryta upp armarna onaturligt långt på en bojad person, och hålla dom där i långa perioder, om inte våld?

 • Medborgarn

  Det förekommer säkert övervåld, men det här var knappast ett bra exempel.

  Det är en helt vanlig nedläggning av en våldsam omhändertagen som försöker sparkas. Ett skolexempel på vad som ska göras för att han inte ska skada sig själv eller andra. Han hålls sedan fast på exakt vedertaget sätt utan knän i nacken.

  Tyvärr finns ingen lag om att åldern ska tatueras in i pannan så att ordningsmakten kan se den tydligt utan identitetskontroll, men det kanske borde bli obligatoriskt.

  Alla som inte hade åldern inne kunde då få ett automatiskt frikort att slå, sparka, hugga eller skjuta både allmänhet och ordningsmakt så mycket de vill utan att någon opponerade sig. De är ju barn…

  • NN

   En till som missade hur lillgrabben fick sina armar uppbrutna, och fashållnta där, medans han var bojad? Behövdes verkligen det? Nedtagningen med knäet i ryggen? Behövs handbojor på en tolvårig pojke alls? Bara för att man har fått rätten att ta till grovt våld i en viss situation betyder det inte att man bör göra det. Och jag kanske ska påminna dej om att våld i syfte för att uppfostra barn är förbjudet, och allmänt oacceptabelt i det här landet.

   • Så vad är alternativet? Att vädja till pojkens goda vilja att stanna på platsen efter att uppenbarligen begått brott? Att ta tag i hans arm och hålla honom så (vilket lär oundvikligt leda till fler skador och blåmärken som folk skulle anse var misshandel)?

    Om du anser att det inte behövs, så kan du berätta hur ordningsvakterna skulle hantera situationen. Nedläggning är troligtvis även för att pojken inte ska göra illa sig själv med sitt hoppande och dylikt.

 • Gustaf

  Vakterna hade kunnat hantera situationen bättre, det är det väl egenligen inget snack om. (Även om många verkar tycka att det var bra att ”snorungen fick sig en läxa”.)

  Men även om en situation kan hanteras bättre så måste man också fråga sig ifall något direkt fel har begåtts. Ordningsvakterna har en skyldighet att avvisa dessa personer, om de gör våldsamt motstånd till detta har de inga rimliga alternativ förutom ett gripande. Ifall de hamnar i den situationen och motståndet fortgår är handfängsel rimligt. Ifall motståndet ytterligare fortgår är placering på marken rimligt. (Även om förfarandet just där tycks mig våldsamare än vad som krävdes, kunde lagt ner grabben lugnt.) När folk efter nedläggandet aggresivt rör sig mot vakten är det rimligt att dra batongen, att ungdomen blir lätt träffad är omedvetet och väldigt milt, sådant som händer. När de efter att situationen eskalerat tar beslutet att föra bort pojken väljer han att först inte gå själv, därav släpandet av honom.

  Pojken kom knappast till skada och är den personen som rimligen har främsta ansvaret till att situationen blev som den blev. Han är ung och kommer således inte bli straffskyldig men det innebär naturligtvis inte att de som tog hand om honom blir det med automatik. Hade de varit bättre barnpsykologer hade de kanske kunnat undvika eskaleringen, men det är inte säkert. Detta är inte en situation som hör hemma i den i övrigt mycket relevanta debatten om vakters och väktares övervåld.

  • NN

   Hör inte du heller hur pojken skriker av smärta när vakten bryter upp hans armar? Det verkar som om folk här har väldigt selektiv hörsel.. Eller bara inte bryr sej om att ett barn lider?

   • För en arg pojke kan absolut inte spela eller fara med osanning? Självfallet måste vi absolut lita på pojken vad han än säger. Det är ju det enda rätta. Eller?

 • johan

  Era kommentarer påvisar varför ni aldrig blev mer än ordningsvakter eller väktare…

  • Eftersom, såklart, alla som inte håller med om att det var jättesynd om pojken måste vara ordningsvakter eller väktare. Eller hur?

 • Tågförarn

  Glömde att motsvarande rättighetsstadgande för t-bana finns i ordningslagen (SFS 1993:1617), kap. 4. Med andra ord, ett helt korrekt ingripande, oavsett vad skitpopulisterna här påstår. Själv skulle jag nog inte visa samma återhållsamhet om jag hittade ungjäveln på ett koppel på mitt tåg. Han gör sig skyldig till både våldsamt motstånd, våld mot tjänsteman och olaga hot. Jag har själv varit med om att en vuxen dömts till fängelse när han, utan att träffa, måttat slag mot mig under tjänsteutövning.

  • Kan även hitta stöd för agerandet i 10 § Polislagen, SFS 1984:387 som ordningsvakterna lyder under.

 • David A

  Föredömligt agerat av ordningsvakterna!

  Ni löste en pressad situation som i skolboken. Inget övervåld. Balanserat och bra även då ni blir kallade glåpord och hotande utfall sker från omgivningen.

  Ni har verkligen inte gjort fel, ni har räddat de där ouppfostrade barnen från att göra sig illa. Tänk på det, ni ska sova gott om natten!

  Vänligen

  • NN

   Var det här ett bus, är det nästa gång ett hatfullt brott, tack vare att dom små barnen har tappat all respekt för, och börjat hata myndigheter. Bra jobbat?

   • Det är väldigt uppenbart, utifrån videon, att när den där händelsen sker så har ingen av de där ‘barnen’ respekt för myndigheter till att börja med.

 • Esso

  Kan jag komma hem till dig och sparka dig hårt på benet NN? Snälla? Därefter flera kraftiga käftsmällar! Det är ju bara ”lite bus”. Kom igen!

 • Darran

  Esso:

  Jag hänger gärna med!

  (Mata inte trollet)

 • Micke

  Det är uppenbart att vakten inte har någon självkontroll.Han hade mycket lätt kunnat fortsätta kontrollera barnet genom att hålla i som han gjorde innan han tvingade ner barnet på golvet.

  • Så du menar att ordningsvakten ska stå och ta emot sparkar medan de väntar på fler vakter? Hur är det logiskt? Eller är ordningsvakter inte människor som får ont? Dessutom kan pojken skada sig själv genom sitt beteende. Hur man än vänder på det är nedläggningen korrekt i rådande situation.

  • Markus

   Hur gammal gossen är kan knappast ordningsvakterna veta.
   Tänk dessutom att de förutom gossen måste handskas med personerna runt omkring som beter sig synnerligt hotfullt. Några av dem ser dessutom ut att vara äldre än 12 år.
   Dessa kan dessutom ha knivar på sig vilket knappast skulle vara allt för förvånande med tanke på deras beteende.
   Hans skrikande är dessutom något som knappast ska tas i beräknande då han tydligt spelar över och dessutom öser okvädningsord mot vakterna.
   Skulle vilja säga att vakterna agerar tämligen bra med tanke på den situationen de står inför.

   Vem av er alla skulle vilja bli knivhuggen för att ni gör ert jobb?

 • Adler

  Helt rätt av vakten. Det är fan på tiden att skitungar som inte kan uppföra sig får lära sig veta hut!

 • Micke

  Säger du det för att rättfärdiga dina egna hot om våld mot Magnus Betner som du skulle slå ut tänderna på för att han hade ”fel” uppfattning?

 • Det ska tydligen vara en kopia av en händelserapport. Bloggen den legat på går inte hitta och den har troligtvis tagits bort eftersom den var läckt. Jag ser inget skäl att misstro händelserapporten eftersom den stämmer väl överens med det vi vet, men jag uppmuntrar likväl källkritik.

  http://bayimg.com/iAKleAADF

 • Andreas

  Har blivit sällan så illa berörd efter att ha läst kommentarer!
  Vad är det här för ställe och vad är det här folk?!

  • Markus

   Hur gammal gossen är kan knappast ordningsvakterna veta.
   Tänk dessutom att de förutom gossen måste handskas med personerna runt omkring som beter sig synnerligt hotfullt. Några av dem ser dessutom ut att vara äldre än 12 år.
   Dessa kan dessutom ha knivar på sig vilket knappast skulle vara allt för förvånande med tanke på deras beteende.
   Hans skrikande är dessutom något som knappast ska tas i beräknande då han tydligt spelar över och dessutom öser okvädningsord mot vakterna.
   Skulle vilja säga att vakterna agerar tämligen bra med tanke på den situationen de står inför.

   Vem av er alla skulle vilja bli knivhuggen för att ni gör ert jobb?
   Ta detta i beräkning.
   Skulle gärna veta hur du skulle handskats i en sådan situation?

%d bloggare gillar detta: