Senaste nytt

Sharia i Libyen?

Vi läser i GP och DN att övergångsrådets ledare i Libyen Mustafa Abdel Jalil hållit tal och då sagt följande:

”Vi som är en muslimsk nation måste ta sharialagarna som källa till en grundlag – alla lagar som motsätter sig islams principer är juridiskt ogiltiga.”

Detta har givetvis fått Sverigedemokrater att gnälla på muslimer och varna för allt från jihad till iransk terror i Libyen. Men detta betyder inte automatiskt att Libyen blir en radikal  islamistisk stat. Det är snarare ett tecken på att olika intressen kompromissar och positionerar sig just nu. Och demokrati nämns fortfarande som något som är viktigare än sharia.

Så här lyder inledningen i övergångsrådets utkast till en konstitution för Libyen:

Libya is an independent democratic state wherein the people are the source of authorities. The city of Tripoli shall be the capital of the state. Islam is the religion of the state and the principal source of legislation is Islamic Jurisprudence (sharia).

Demokrati och sharia…

Än finns ingen anledning till panik. Nu återstår det att se om de mer västerländskt sinnade i övergångsrådet, eller de radikala islamisterna (tex Alamin Belhaj) blir de som får mest att säga till om vid skapandet av ett nytt Libyen och, framför allt, hur övergångsrådet kommer att definiera vad sharia, respektive demokrati, betyder för dem.

Läs också Huffington Post om sharia.

%d bloggare gillar detta: