Senaste nytt

Requiem por una Dama de Blanco

Laura Pollán med sin make Héctor Maseda

KUBA Laura Pollán, grundare till den Kubanska proteströrelsen Kvinnor i vitt, avled i fredags, 63 år gammal.

Laura Pollán med sin make Héctor MasedaVarje söndag går de tysta genom staden, klädda i sina vita klänningar, till och från söndagsmässan. Damas de Blanco grundades 2003 efter att 75 Kubanska dissidenter arresterats och slängts i fängelse. Dessa, främst aktiva inom media- och kommunikationssektorn, dömdes senare till fängelsestraff på i snitt 20 år för brott mot den lag som förbjuder kubaner att kritisera den socialistiska revolutionen.

Laura Polláns make var en av de som arresterades och slängdes i fängelse på grund av sina åsikter. Andra hade kanske förtvivlat gråtit och slitit för att få vardagen att gå ihop med en vuxen mindre att försörja familjen. Så inte Laura Pollán. Istället tog hon initiativ till rörelsen Damas de Blanco, Kvinnor i vitt, som sedan dess oförtrutet protesterar mot den kubanska diktaturen. De vitklädda kvinnorna är sedan dess ett återkommande inslag i stadsbilden varje söndag, när de i sina vita klänningar går till högmässan för att därefter tyst tåga genom stadens gator. Alla har de en knapp fästad på klänningen med ett fotografi på sin anhöriga och en siffra som anger hur många år fångenskapen varat hittills.

Rörelsen är internationellt känd och har även tilldelats Sakharovpriset. Givetvis hindrade den kubanska regimen kvinnorna från att resa till Frankrike och motta priset. De har också haft besök av många organisationen, bland annat medlemmar från Liberala ungdomsförbundet. 2007 ledde det till att tre medlemmar i LUF fråntogs sina pass och sattes i husarrest på hotellet i väntan på att de skulle kunna skickas hem. Brottet de formellt hade begått var att de som utlänningar synts i media på ett eller annat sätt. Jag minns fortfarande det såväl absurda, tragikomiska och lite skrämmande i att höra deras berättelse när de var hemma igen.

Genom åren har vissa av Kvinnornas i vitt makar frigivits. Laura Polláns make Héctor Maseda släpptes ur fängelse i februari i år. Men även om han frigivits stoppade det inte Laura från att fortsätta protesterna, fast besluten att kämpa till dess att alla dissidenter frigivits ur de kubanska fängelserna.

Laura Pollán avled i fredags, 63 år gammal. Enligt den kubanska regimen var det dengue-feber som till sist fällde denna kämpe. Kampen dör dock inte med henne. Kvinnorna i vitt kommer fortsätta tåga genom de kubanska gatorna till dess att alla deras anhöriga frigivits. Deras kamp mot förtryck och diktatur, för åsikts- och yttrandefrihet, förtjänar också att uppmärksammas ännu mer än den gjort hittills utanför Kubas gränser. Laura Pollán fick inte själv uppleva ett fritt och demokratiskt Kuba, men den kamp hon inledde ska förhoppningsvis bära frukt. Det är vår skyldighet att göra vad vi kan för att hjälpa hennes medsystrar i den kampen.

Initiativtagare till Frihetssmedjan och tidigare chefredaktör 2011-2016.
Lila och grön nyliberal som brinner för mänskliga rättigheter.

per@frihetssmedjan.se

%d bloggare gillar detta: