Senaste nytt

Projektet ”Bostad Först” för hemlösa utökas

HEMLÖSHET Satsningen ”Bostad först” för uteliggare, som stöds av Stockholms Stad, byggs ut från 15 till 30 lägenheter.

Drömmen om ett rent badrum... En egen lägenhet som belöning för drogfrihet eller drogfrihet som ett resultat av en egen lägenhet, det har varit frågan.

Det var förra hösten som Stockholm beslöt att införa en modell som fungerat i USA, Kanada och Finland: nämligen att hemlösa först skulle ges tillgång till en egen lägenhet, därefter ta itu med skulder och drogmissbruk.

Modellen fungerar eftersom oron som hemlösheten innebär gör det svårare att ta itu med drogmissbruk eller skulder. Bostaden blir den trygga punkt som gör att man kan få ordning på resten av livet.

Kraven på deltagarna i satsningen är att de ska betala hyran i tid, inte störa grannarna, inte dra på sig skulder och träffa en stödperson en gång i veckan. Grannarna i husen får inte veta att en lägenhet ingår i ”Bostad först”.

DN har intervjuat en a de 15 första som tog del av satsningen:

Lägenheten är en hyrestvåa med balkong i en av Stockholms ytterförorter.

– Många som är ute på gatorna har ingen självkänsla. Man måste känna att man är bekräftad och även om lägenheten inte säger det med ord så syns det, säger Lotta.

– Inga drivor med grejer, ingen skitig toalett, inget skitigt kök. Då känner jag att jag duger, lägenheten bekräftar mig.

Det går inte att börja i andra änden, med behandlingshem och krav, anser hon. Alla missbrukare tänker ”ja, ja, jag gör som de säger, det är ändå så kort tid”. Och så fort de är ute blir det sprit och knark, igen.

Socialförvaltningen har  konstaterat att ”Bostad Först” blir billigare i längden för samhället.

%d bloggare gillar detta: