Senaste nytt

Moralism, nykterhet och procentsatser

Lars-Axel Nordell (KD)

MORALISM Riksdagens nykterhetsgrupp med KD i spetsen uppmanar krögare att behålla de pengar som de inte längre behöver betala till staten i krogmoms, istället för att ge konsumenterna lägre priser.

Lars-Axel Nordell (KD)Riksdagens nykterhetsgrupp med ordförande Lars-Axel Nordell (KD) i spetsen upprörs över att regeringen sänkt krogmomsen utan att kräva en frysning av priset för alkohol på krogen.

Det borde stått klart i alliansförslaget att priserna på öl och vin inte får påverkas när krogmomsen sänks. Det är problematiskt att man missade det och därför kommer jag att kontakta krogbranschen och be att de tar sitt ansvar och inte lockar med lägre priser på alkohol.

Antagligen är det inte just priset på alkohol som kommer att sänkas i första hand, men om en drink blir ett par kronor billigare är det inte någon större förlust. Statens uppgift är att skydda medborgare från varandra, inte från sig själva. Det är helt rätt att det inte finns några statliga, moralistiska regleringar av hur krogbranschen får använda pengarna.

Dessutom har Sverige ett i internationella sammanhang högt pris på alkohol på krogen. Dels tack vare våra förhållandevis höga alkoholskatter, dels på grund av det ”skäliga påslaget” och andra lagstadgade prisregleringar vid alkoholservering.

Sammantaget har Sverige en låg alkoholkonsumtion och ett uteliv som i internationella sammanhang är i det närmaste dödförklarat eller åtminstone komatost. Det som behövs är därmed inte mer regleringar och högre priser utan mer frihet. Låt krögarna själva tänka på procenten.

Initiativtagare till Frihetssmedjan och tidigare chefredaktör 2011-2016.
Lila och grön nyliberal som brinner för mänskliga rättigheter.

per@frihetssmedjan.se

%d bloggare gillar detta: