Senaste nytt

Krisen inom socialdemokratin: är det inbördeskrig?

Håkan Juholt och Morgan Johansson sitter ganska löst inom socialdemokratin just nu. Den ene är under attack för skatten på sin lägenheten, och den andre för uttalandet om medborgarskap för invandrare.

Det intressanta är att båda två pekas ut som två av de drivande i det som vissa, t.ex. Thomas Bodström, beskriver som kuppen mot Mona Sahlin.

Efter valförlusten 2010 växte det fram flera olika grupper inom Socialdemokraterna som ville reformera Socialdemokratin. En av dessa grupper, vänsterfalangen, sa att Socialdemokraterna borde söka sig tillbaka till sina s.k. rötter. Valet av Juholt var ett resultat av att vänsterfalangen drev detta krav.

Men det finns andra, som också vill ha förnyelse, ofta högerfalanger, som opponerat sig mot Håkan Juholts stil, idéer och politik. Dessa dömer oftast inte Monas Sahlin lika hårt som vänsterfalangen gör. Thomas Bodström är ett typexempel på en av dessa. De har ofta uttryckt kritik mot ”kuppen mot Sahlin”, och mot vänsteridéerna. Vänsterfalangen vill inte reformera partiet tillräckligt, enligt dessa.

Även om det är osäkert att Thomas Bodström skulle vilja bli partiordförande just nu, så bör man nog hålla ögonen på vad han gör. Hans bok om Socialdemokraterna och hans förslag om en reform av socialdemokratin cirkulerar mycket, och diskuteras inom S. Dessutom är han inte i USA längre, han är tillbaka i Sverige, har pekat ut Juholt som en av de ansvariga för kuppen mot Sahlin och han är en stark kritiker av honom.

Personligen tycker jag att Juholts gammelmodiga S-politik, med lovord till de gamla varvsstöden, är den främsta anledningen till varför Juholt borde bort. Det är den största skandalen.

Inne i S finns det ganska många som tänker på samma sätt. Vi lever inte kvar i 70-talet. Varvsstöd och stora infrastrukturprojekt enligt gammal sossemodell från 60-talet är inte populärt bland de yngre Socialdemokrater som lärt sig ett och annat om hur en marknadsekonomi bör fungera, och de är många.

Det är i detta sammanhang ganska typiskt att Thomas Bodström vill ha bort beteckningen arbetarparti medan Juholt gör en stor poäng av att S är ett arbetarparti… Vänster mot höger?

Men är verkligen hela vänsterfraktionen för Juholt? Det finns många inom S som är besvikna att partiet inte dragit igång en offensiv för ”social rättvisa” ännu. Hur ställer de sig till Juholt och Johansson?

Just nu ska man nog ta det mesta som sägs kring Juholtaffären med en nypa salt. Det är krig inne i S och i krig är sanningen alltid det första offret. Men man bör nog kika på kompromisskandidaterna just nu. Min gissning är att man gör en ”Annie Lööf”, dvs man plockar in någon ung tjej som får stå för viljan att skapa förnyelse, och att man försöker slå en bro mellan de stridande fraktionerna. Kanske Veronica Palm, men accepterar högerfraktionen det? Partisekreteraren Carin Jämtin kan kanske fungera också internt. Hon vill driva politik, inte käbbla, vilket kan bli avgörande vid val av ordförande efter Juholt.

Hur som helst behövs ett ”bondeoffer” i det här läget. Juholt och Johansson ligger illa till!

%d bloggare gillar detta: