Senaste nytt

Helnyktra tonåringar inte nödvändigtvis bäst

Vinflaskor, vinglas och en whiskyflaska på ett bord.

NYKTERHET IOGT-NTO går till angrepp mot drottning Silvia för att hon låtit sina barn dricka alkohol innan den magiska 18-årdagen. Det hade varit mer förtroendeingivande om det kommit från en organisation som inte har helnykterism som sin agenda.

Vinflaskor, vinglas och en whiskyflaska på ett bord.Drottning Silvia berättar i en intervju för SvD om svårigheterna med att vara förälder, något som inget blått blod i världen kan rädda dig från. Bland annat återger hon hur hon låtit sina tonårsbarn smaka alkohol i små mängder. Svaret lät inte vänta många timmar på sig. Anna Carlstedt från IOGT-NTO går idag till frontalangrepp och läxar upp drottningen.

För mig som övertygad republikan känns det lite egendomligt att skriva dessa ord, men: lämna drottningen ifred!

Den magiska 18-årsgränsen för alkohol är något vi i Sverige har satt upp och som av bland andra IOGT-NTO anses vara en magisk gräns för när det helt plötsligt går att dricka alkohol. Varför just 18 skulle vara den magiska gränsen istället för exempelvis den tyska 16-årsgränsen, det får vi näst intill aldrig veta.

Carlstedt argumenterar för att föräldrar inte lär tonåringar hur de ska dricka när de bjuder dem på alkohol, utan bara att dricka. Dessutom skickar det signalen att det är ok för tonåringar att dricka alkohol.

Eftersom de forskningsrapporter som presenteras av nykterhetsrörelsen för det mesta presenteras just bara av dem och inte av oberoende organisationer, är det svårt att bedöma huruvida det är den enda bilden av verkligheten som finns. Eftersom jag själv har intresserat mig för frågan har jag analyserat och studerat min omgivning och baserat på mitt umgänge nu och när jag växte upp, har jag bildat mig en högst personlig uppfattning baserat på denna empiri.

Mina studier visar att de personer som oftast går ut på krogen för att supa sig fulla, är de vars föräldrar hade den mest restriktiva synen på alkohol. De personer som, likt jag själv, dricker i njutningssyfte, intresserar sig för vin- och whiskykultur och på andra sätt dricker av helt andra skäl än att bli berusade, är vi som tidigt fick prova lite alkohol hemma i föräldrarnas sällskap och som uppfostrats just till en sund alkoholkonsumtion. Jag är inte professionell forskare, men när min egen empiriska forskning talar sitt tydliga språk blir jag väldigt tveksam till de rapporter som IOGT-NTO ständigt hänvisar till.

Mina föräldrar var av den bestämda uppfattningen att det är sundare att prova alkohol under deras överinseende, än att skaffa sig alkohol på annat sätt och supa sig redlös i skogen med några skumma kompisar. Som nattvandrare hade de också en del erfarenheter att berätta om, historier som ytterligare övertygade mig om att det var deras alkoholkultur som var den rätta. Många av mina bekanta som söp ute i skogen, var av inställningen att alkohol var något förbjudet och spännande, därför måste det provas. Själv ansåg jag att alkohol var något man drack till maten, för egen del var det från början vin utspätt rejält med mineralvatten, och jag förstod aldrig vad som skulle vara så spännande med det – det verkade mest jobbigt att bli full.

Mitt intresse för goda viner och fin whisky har jag mina föräldrar att tacka för. Min inställning till alkohol som primärt en källa för njutning och inte för berusning likaså. IOGT-NTO har kanske rapporter som säger emot mina erfarenheter, men det går dels att ifrågasätta om rapporterna tagit hänsyn till formerna under vilka föräldrarna bjudit sina barn på alkohol och övrig uppfostran om alkoholens effekter, dels om rapporter som läggs fram av rörelser som har helnykterhet som mål verkligen ska tas som objektiv sanning. Antagligen är alkoholfrågan, precis som de flesta andra, inte enbart svart eller vit och IOGT-NTO sitter med ännu större sannolikhet inte på den enda sanningen.

Initiativtagare till Frihetssmedjan och tidigare chefredaktör 2011-2016.
Lila och grön nyliberal som brinner för mänskliga rättigheter.

per@frihetssmedjan.se

%d bloggare gillar detta: