Senaste nytt

Expressen: med rätt sprida fördomar?

FÖRDOMAR Nu var det dags igen. Den person som begick mordet på väktaren i Flemingsberg hade visst en så kallad ”diagnos”. Alltså skriver en del tidningar som vanligt om mördarens funktionsnedsättning som om det var orsaken till mordet.

En bild från Expressens redaktion!

”Han var en snäll och kanske lite annorlunda som pojke. Men sedan hände något.

Enligt en utredning från frivården lider han av Asbergers syndrom och har ”ett påtagligt övervakningsbehov”. Enligt en vän har han en haft kontakt med psykvården ”hela livet”.

Nu misstänks ————, 28, för ett mordförsök på en vän och ett mord på en kvinnlig väktare.

– Det som är problemet med honom är att han aldrig glömmer. Han kan älta något i tio år innan han hämnas, säger en barndomsvän till Expressen.se. ”

På 50-talet brukade Expressen och andra tidningar skriva på samma sätt, men om homosexuella. Då ansågs sexualiteten viktig då man mördat: ”mördaren, som var homosexuell…”

På 30-talet kunde man läsa i tidningarna om ”zigenare på stöld turné” och för 120 år sen gjorde en del tidningar en stor sak av att eventuella mördare var Socialdemokrater eller fackföreningsaktivister.

Fördom som fördom! Att mördaren hade aspergers har lika lite med mordet att göra som om mördaren varit sosse! Allt detta ältande åstadkommer är bara att fler fördomar sprids!

Skriver man så om en mördare är allergisk också?

Istället för att sprida fördomar om folk med aspergers skulle media kunna göra lite gräv och ta reda på varför psykiskt sjuka hamnar på häkten och inte på rättspsyk. Då skulle de göra lite nytta.

 

%d bloggare gillar detta: