Senaste nytt

Svensk ”hemlig diplomati”, á la Bildt och Jämtin?

Vi noterar att Socialdemokraterna och Moderaterna har samma syn på fängslade svenska journalister i utlandet, dvs att de ska betraktas som vilka svenska brottslingar som helst som fängslats i utlandet.

Som vi skrev den 20/9 sa Carin Jämtin detta om Isaac Dawit:

 Det tog 23 år att få hem Annika Östberg. Så lång tid ska det här inte behöva ta. Men man får inte ge upp.

Det är en svensk medborgare som har jobbat för mänskliga rättigheter och yttrandefrihet och det är värt att kämpa för hur mycket som helst.

Dvs en fängslad journalist, Isaac Dawit, nämndes i samma andetag som Annika Östberg, en person dömd för medhjälp till mord.

Carl Bildts ”hemliga” diplomati

Nu noterar vi att Carl Bildt säger samma sak som Carin Jämtin, men om de två svenska journalister,  Martin Schibbye och Johan Persson, som fängslades i Etiopien när de skulle göra ett reportage om det bolag Bildt en gång suttit i Styrelsen för: Lundin Oil. Vi läser hos Johan Wirfält att Bildt sa detta hos Skavlan:

Efter inledande kutter om Twitter och föräldramöten i barnens skola, tog Skavlan upp Martin Schibbye och Johan Persson. ”Varför säger du ingenting?”, frågade han Carl Bildt.

Och Carl Bildt svarade. Men inte med att försvara pressfriheten. Inte genom att hänvisa till artikel 19 i FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, som ger Schibbye, Persson och alla andra journalister rätt att ”ta emot och sprida information och idéer med hjälp av alla uttrycksmedel och oberoende av gränser”.

Nej, inget sådant. I stället börja utrikesministern prata om de ”motsvarande fall” av hundratalet svenska medborgare som sitter ”i fängsligt förvar runt om i världen”:

”Det finns de som är dömda till döden. Det finns de som är dömda till livstids fängelse. Det finns de”, sa Carl Bildt med tydlig emfas, ”som har begått brott, men fortfarande har fått straff som är oacceptabla eller som sitter under vidriga omständigheter.”

Jag lyssnade på honom, jag mådde nästan illa. Istället för att lyfta fram Martin Schibbye och Johan Persson tillsammans med de andra journalister som, exempelvis i Etiopien, fängslats av myndigheterna för att de gjort sitt jobb och sökt sanningen, jämförde Carl Bildt dem alltså med kriminella svenskar som gett sig ut på internationell brottsturné. Han försvarade inte journalisterna, tvärtom misstänkliggjorde han dem i ett klassiskt guilt by association-resonemang.

En hemsk tanke slår mig. Kan det vara så att Bildt och Jämtin faktiskt menar vad de säger? Är problemet att till och med våra diplomater och politiker hanterar fängslade svenska journalister i utlandet på samma sätt som fängslade svenska brottslingar?

Enligt Etiopien och Eritrea är de fängslade journalisterna brottslingar av samma kaliber som mördare, terrorister och våldtäktsmän. Är det så att Bildt och Jämtin inte försöker bestrida detta påstående? Antar de att man i den internationella diplomatin måste ta skurkstaters ord som lika mycket värda som ord från stater som respekterar mänskliga rättigheter?

Om detta är Bildts och Socialdemokraternas (före 2006) ”hemliga diplomati” i Eritrea är det inte konstigt att Dawit suttit i fängelse i tio år redan!

 

%d bloggare gillar detta: