Senaste nytt

Bahrain: saudiska prickskyttar i demokratins tjänst?!

INTERNATIONELLT Vi läser att Saudi Arabiens kungahus under året flera gånger skickat hjälp i form av specialtrupper och prickskyttar, till Bahrains kungahus för att slå ner upproren och frågar: varför är stormakterna så tysta om det som sker i Bahrain och saudiarabien? Att läsa på om detta samarbete mellan Saudiarabien och bahrain ger definitivt perspektiv på Hans Majestät Konungens medaljutdelning till den Saudiska kungen förra fredagen.

Saudiska specialstyrkor, som utbildats av brittiska specialstyrkor, på plats i Saudiarabien (!), har sänts över till Bahrain för att hålla ordning på demonstranterna. Vapnen de använder har man köpt från Storbritannien och USA.

Bland annat har britterna utbildat saudiska prickskyttar, som tydligen är en kritisk komponent i hur man handskas med demonstranter enligt den brittiska modellen.

Så här beskriver för övrigt brittiska Ministry of Defense deras utbildning:

”By providing training for countries to the same high standards used by UK armed forces we help to save lives and raise awareness of human rights”

Jo, jo… Det tycker nog den som demonstrerat för demokrati och bemötts med en kula i magen också…

Talande tystnad

Vi kan konstatera att det är lite tyst om frihetsrevolutionen i Bahrain. Om USA och Nato varit ganska passiva ifråga om revolutionen i Syrien så är det inget mot tystnaden om det som händer i Bahrain. Detta trots att nyheterna strömmar in om mord, och nu senast om att sjukvårdspersonal som vårdar skadade frihetsdemonstranter döms till fängelse. De riskerar upp emot 15 års fängelse för att ha vårdat skadade och räddat liv.

Samtidigt läser vi att vapenexporten från USA till Bahrain fortsätter. Bahrain är nämligen en oficiell allierad till USA. En ”non-NATO ally”, som det heter. Det är inte konstigt att USA inte gör mycket åt situationen i Bahrain. De vill inte att regimen där faller. USA har sin femte flotta stationerad i Bahrain, som ligger inne i Persiska Viken. Från hangarfartygen i Bahrain skickas flygunderstöd till Afghanistan och Irak. Det är också flottan i Bahrain som ska hålla Iran i schack, om de mopsar upp sig för mycket.

Flottbasen kallas av den amerikanske försvarsexperten Michael Rubin för ”USA:s viktigaste strategiska tillgång i Persiska Viken”. Därför hör man inte Obama kräva demokrati i Bahrain.

Det kanske vore på tiden att vi reder ut det stöd diverse ”demokratiska” stormakter gett till korrupta kungahus på den arabiska halvön. Tystnaden om detta är pinsam. Men, men, det är väl som gamle Torgny Segerstedt sa på sin tid:

Ibland får man det intrycket, att sanningen betraktas som ett mycket farligt gift, vilket, om det skall delgivas allmänheten, måste utmätas genom droppflaska.”

%d bloggare gillar detta: