Senaste nytt

Vanvårdsdebatten: övergreppen sker ännu!

Den liberala handikappolitiska bloggen Funkpol skrev igår att vi inte får glömma att sociala myndigheters övergrepp pågår än idag. Debatten om vanvården bland fosterhemsbarn och barnhemsbarn handlar mest om övergrepp som begåtts tidigare och hur man ger dem ersättning, men en fråga som på sikt är minst lika intressant är hur man stoppar de övergrepp som sker och förhindrar nya i framtiden, menar de.

Funkpol citerar en DN artikel från i våras som ger några exempel på vanvård av funktionshindrade:

”En rullstolsburen man hålls på läkares ordination bakbunden med en strumpa för att inte skada sig själv. Detta pågår dag som natt i 25 år. Mannens armar är fria bara korta stunder, som när han duschar, är på toaletten eller åker bil.

En 14-årig pojke med autism låses in i ett bås med betonggolv, kallat ”Mysen”, när personalen tycker att han blir för besvärlig. De pengar som skulle använts till fortbildning av personalen på hemmet sparades tidigare bort i socialnämndens budget.

En kvinna på ett boende för personer med psykiska funktionsnedsättningar kräver att få ha fönstret öppet och elementen avstängda på natten under den kalla vintern. Trots att det är så kallt att personalen har ytterkläder på sig vid besöken kontaktar de läkare först när kvinnan knappt är kontaktbar. Kvinnan fryser ihjäl.”

Detta kommenteras av Funkpol:

Övergreppen fortsätter dag ut och dag in i Sverige 2011 men politikerna vill inte ta sitt ansvar eller tar reda på varför det blivit så här och vad man kan göra åt det. För återigen, när det sker överallt i hela landet så är det inte en enskild händelse utan kränkningar som har byggts in i det sociala omsorgssystemet och då är det en politisk fråga.

Det har gjorts halvhjärtade försök att öka ansvaret. Sedan juli i år så har man stärkt Lex Sarah till att gälla alla verksamheter som rör socialtjänsten. Att man gör det är mycket bra. Men det räcker inte. Tjänstemän måste kunna ställas till svars för de beslut som tas, framförallt när det handlar om att människor far illa. Reglerna för när och hur man ska kunna ställas till svars måste vara tydliga och de måste vara lätta att förstå.

Självklart kommer det att finnas personer som då anser att de inte skulle våga arbeta som tjänsteman. Om man kan bli dömd för att ha tagit beslut som inte har varit bra. Samtidigt måste man komma ihåg att det är människors vardag som tjänstemännen bestämmer över. Att vara tjänsteman är att ha makt. Om man är en person som har svårt att kommunicera eller av annan anledning inte har orken eller kunskapen att kunna överklaga ett beslut (i de få fall det faktiskt går) så kan hela ens liv ändras i ett enda beslut som en tjänsteman har tagit.

Troligen behöver ett stärkt tjänstemanna ansvar gå hand i hand med ett Lex Sarah för alla i alla myndigheter, så man tvingas larma om missförhållanden. De förslag som finns om att inrätta en kommission för mänskliga rättigheter i Sverige låter också intressanta och är värda att följa.

Läs hela artikeln hos Funkpol.

%d bloggare gillar detta: