Senaste nytt

Liberalisera reglerna för hemslakt

Cornucopia skriver om hemslakterierna. Det är ganska mycket byråkrati och EU-regler som idag förhindrar försäljning direkt från producent, dvs bonden, till konsument. För att sälja direkt till kund idag måste man ha en ganska dyr slakterianläggning. Det är krångligt och livsmedelsverket skyller på EU för att det är det, och EU gör sannerligen sitt för att göra det så krångligt som möjligt.

Det sägs bland att hemslakt skulle förstöra den så hyllade spårbarheten och minska förtroendet för EU:s existens, dvs jordbrukspolitiken och våra livsmedel. Cornucopia svarar på det:

Det är förstås rent nonsens. Spårbarheten blir 100% om konsumenten köper sitt kött direkt av bonden, som antagligen kan säga vilket individuellt djur det kommer ifrån och vad djuret hette. När du köper ”spårbart kött” i butiken så både slänger du antagligen kvittot såväl som förpackningen och så var all spårbarhet du kommer ihåg”köpt på ICA”.

Jämför med ”köpte halvfall  av kalven Kurt från bonden Bengtsson” eller kanske ”köpte helfall av lammet Pontus från bonden Andersson”. Konsumenten är inte heller mer korkad än att h*n förstår att det är bonden Bengtssons fel om det var fel på köttet och inte EU/livsmedelsindustrin/ICA:s

Ja om man månar om landsbygden, älskar gott kött och är liberal som jag, känns det som ett bra förslag. Det är ett lyft med närproducerat! Lokal fisk- kött- grönsaks och vinproducenter i landsbygden vore ett lyft. Tänk er bara att åka från gård till gård, handla och titta på djur och natur!

%d bloggare gillar detta: