Senaste nytt

Centern och skolan

Centerpartiet, partiet som glömt sin decentralistiska bakgrund och orienterat sig från skördetröskan till Stureplan, vill nu återinföra Studentexamen i svenska skolan.  Idén i sig är inte tokig, en rättssäker extern prövning av elevers kunskaper behövs. Men varför då inte införa bättre möjligheter att överklaga betyg eller provresultat redan under skolgången? Ska vi tillbaka till systemet med elever som får gå ut genom baksidan på skolan för att de inte klarar av examensprovet? Centern vill ha likvärdighet i skolan säger de. Jag tycker detta låter som ett väldigt sosseaktigt sätt att resonera, ska vi se elever som ett kollektiv nu? Problemet med den svenska skolpolitiken är att det finns en syn på att bedöma och bemöta alla elever på samma sätt. Detta kommer aldrig att lyckas förrän den dagen då vi har robotar som lärare. Istället bör skolan se individen, sätta upp individuella mål och inte ha generella mål som alla ska nå upp till. Det Nya Centerpartiet bör hålla sig till vad de kan, företagslivet. Det faktum att folkpartiet även de bör hålla tassarna borta från skolan behöver jag antagligen inte ens nämna.

 

Gärna högre rättssäkerhet i skolan, men inte fler generella tester.

emil [at] frihetssmedjan.se

%d bloggare gillar detta: