Senaste nytt

Barnhemsbarnen – upprättelse eller undanflykter

Barn på cyklar

Barn på cyklarI backspegeln tycks mitten av 1900-talet ha varit en katastrofal tid för mänskliga rättigheter och friheter i Sverige. Barnhemmen var en sådan plats där unga människor kränktes, indirekt av staten som placerat dem där. Trots att utredningen rekommenderade en ersättning på 250 000 kr till varje person som drabbats, väljer regeringen att säga blankt nej till detta och istället enbart anordna en – i mångas ögon meningslös – ceremoni för att be om ursäkt.

I allt detta sker det många försök att peka finger och skuldbelägga, alternativt skylla ifrån sig. Alliansfritt Sverige skriver under kategorin ”Dumheter” att Expressens ledarsida är ute och cyklar när de skriver att regeringen anammat en socialdemokratisk inställning ”att medborgarna är till för staten och att små individer inte ska komma och klaga för att de råkar ha blivit lite mosade”. Det intressanta är att hela ledarartikeln är en lång kritik mot regeringen Reinfeldt och att det där bara är ett konstaterande i förbigående och en inställning som inte borde vara någon överraskning för varken Alliansfritt eller andra på vänsterkanten.

Värt att notera är att det rådde ett socialdemokratiskt maktmonopol under den del av 1900-talet då dessa övergrepp begicks. Under samma tid skedde en stor mängd tvångssteriliseringar av sinnesslöa eller människor med ”oönskad” etnisk härkomst, framför allt romer. Allt detta efter modell av socialdemokratins mest hyllade sociala ingenjörer, makarna Myrdal.

Det som hänt är fruktansvärt och det är en skam för såväl höger som vänster att det dels fått ske, dels dröjt tills nu innan det utretts och dels att det ens föreslås att ingen ersättning ska utbetalas för kränkningarna. De politiska aktörerna borde erkänna sina respektive brister och sen koncentrera sig på ersättning och upprättelse istället.

Initiativtagare till Frihetssmedjan och tidigare chefredaktör 2011-2016.
Lila och grön nyliberal som brinner för mänskliga rättigheter.

per@frihetssmedjan.se

%d bloggare gillar detta: